0474/79.26.19 • BE38 0018 4349 2272

Evelyne Putseys Diëtiste en voedingsdeskundige

Tijdens de consultaties wordt er gebruik gemaakt van verschillende meetinstrumenten om een zo volledig mogelijk beeld te bekomen van de lichaamssamenstelling van de cliënt of patiënt. Eén van deze meettechnieken is de Bio-elektrische Impedantie Analyse.

Hieronder een woordje uitleg...

 

Bio-elektrische Impedantie Analyse (BIA)

Deze indirecte methode voor het meten van de lichaamssamenstelling is gebaseerd op de elektrische geleiding van een hele kleine wisselstroom doorheen het lichaam, dan wel het bieden van weerstand daartegen.

Weefsels met veel water en elektrolyten, zoals bloed en spieren, geleiden goed. Vetmassa, lucht of bot daarentegen geleiden nauwelijks stroom. Dus hoe groter de vetvrije massa, des te groter het geleidingsvermogen van het lichaam. Met behulp van de BIA-meting kunnen onder andere de watercompartimenten in het lichaam worden bepaald. Het intracellulaire (ICW) en het extracellulaire water (ECW) vormen samen het totaal lichaamswater (TBW).

Uitvoering

Tijdens de meting worden elektroden op de rechterhand en -voet van de liggende patiënt op cliënt bevestigd. Armen en benen gespreid opdat ze de romp niet aanraken. Via de elektroden wordt een hele lichte wisselstroom met verschillende frequenties door het lichaam gestuurd.

Interpretatie

Deze gebeurt aan de hand van de gemeten waarden. Deze worden ingegeven in een computerprogramma en aan de hand van een berekening kunnen heel wat compartimenten in het lichaam gemeten worden, zoals bijvoorbeeld het vochtgehalte (TBW, ICW, ECW), de vetmassa (FM), de vetvrije massa (FFM) en de spiermassa (MM).

Het is belangrijk dat het meetresultaat zo betrouwbaar mogelijk is om de resultaten van de metingen overheen de consultaties te kunnen vergelijken.

Het meetresultaat van de Bio-elektrische Impedantie Analyse kan onderhevig zijn aan bepaalde factoren zoals

 

Indien je nog meer informatie wenst te bekomen, klik dan hier.

Indien je via een filmpje wil zien hoe de meting in zijn werk gaat, klik dan hier.